Manda Yoğurdunun Önemi ve Günümüzdeki Durumu Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükendikçe günümüzde tercih edilme oranı azalan bir besindir. Tamamen doğal bir servet olarak bilinen manda yoğurdu, eski tarihlerde yoğun şekilde tüketilirken, günümüzde besi hayvancılığının yaygınlaşmasıyla mandaların nesli ve türleri azalmaya başlamıştır. Manda Yoğurdunun Bulunduğu Bölgeler Manda yoğurdunu hala sulak yerlerde manda yetiştirilmesine önem veren bölgelerde doğal ortamlarında yetişen mandalardan elde edilen saf haliyle bulabilirsiniz. Türkiye'de özellikle Amasya, Balıkesir, Çorum, Sivas ve Muş gibi bölgelerde manda yoğurdunu daha yaygın şekilde bulabilirsiniz. Manda Yoğurdunun Besin Değerleri ve Faydaları Manda yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran en önemli özellikleri arasında %60 daha fazla kalsiyum, %40 daha fazla protein içermesi ve kolesterolünün daha düşük olması yer almaktadır. Vücuda oldukça fayda sağlayan A vitamini ve E vitaminin dönüşümünden elde edilen yararlı bakteriler manda yoğurdunun içeriğinde bulunmaktadır. Diğer yoğurtlara göre daha beyaz bir görünüme sahip olan manda yoğurdu, 100 gramında yaklaşık 97 kalori bulundurmaktadır. Ayrıca içeriğinde çok fazla B12 vitamini bulundurmasının yanı sıra doğal antibiyotik özelliği de mevcuttur. Manda Yoğurdunun Faydaları
Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır? Manda sütünü 10 dakika boyunca delikli kevgirle sürekli karıştırarak ve kısık ateşte kaynatalım. Sütün köpüğünün çıkarak tencerenin yüksekliğinden bir parmak azalması ideal olacaktır. Kaynayan ve kıvama gelen sütü serçe parmağınızın dayanabileceği ılıma derecesine geldiğinde 1 litre süt için 1 silme tatlı kaşığı katı yoğurt ilave edelim. Yoğurdu ilave ettikten sonra 1 veya 2 kez karıştırarak yoğurdun kapağını kapatalım ve üzerini bir bezle saralım. Kapı oynatmadan olduğu yerde ve oda sıcaklığında yaklaşık 4 saat bekletelim. Kullanacağınız kap cam ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir. Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Öncelikle mayalama işleminde sütün kaynama noktasının doğru ayarlanması önemlidir. Yanlış hazırlama sebebiyle veya mayalanma ısısına dikkat edilmediğinden yoğurt sertleşmiyorsa, ısıya dayanıklı bir kabın içerisine ılık su doldurarak mayaladığınız kabı içine oturtabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sertleşmeyen yoğurdun içine birkaç damla limon sıkarak kaynatırsanız peynir kıvamında bir ürün elde edebilirsiniz. Yoğurdun kendini salan suyunu oldukça faydalı olması sebebiyle çorbalarda ve cacık yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz yoğurdun kaymağını sevmeyenler, bu kaymağı bir cam kavanoza koyarak üzerine su ekleyip sürekli çalkalayarak tereyağı elde edebilirler. Yoğurdu mayalamak için kullanacağınız kap toprak olursa yoğurt diğer kaplara göre daha sert kıvamda olacaktır. |