Yoğurt, mutfaklarımızın ve sofralarımızın vazgeçilmezidir. Hemen hemen herkesin severek tükettiği bir besin olan yoğurdu birçoğumuz hazır alıyoruz. Aslında sağlıklı olan, evde kendimizin yaptığı doğal yoğurttur. Gözümüzden sakındığımız küçük çocuklarımıza hazır yoğurtlar yerine, evde yaptığımız yoğurtlardan yedirmemiz daha uygun olur. Hatta öyle ki, günlük taze süt bulduğumuzda her gün için yeni yoğurt mayalamak gerekir. Hazır aldığımız pastörize sütlerle yoğurt tutmaz; tutsun da ya oranı az olduğu için çok cıvık olur. Çocuklarımız için hazır aldığımız yoğurtlar, raf ömrü uzun olsun ve kıvamı da katı olsun diye çeşitli kimyasal karışımlar içermektedir. Yoğurt mayalamak için hazır yoğurt kullanmak doğru değildir; yine evde yapılmış yoğurt ile mayalamak gerekir. Eski zamanlarda doğal mayalar yapılırdı; süt ve nohutla ekşitilir, yoğurt yapılırdı. Eskiden mahalle mahalle kapı kapı gezen sütçüler bulunmaktaydı. Günümüzde pek bu tür manzaralarla karşılaşamasak da, günlük süt satan bazı mahallelerde mandıralar bulunmaktadır. Veya evlere siparişle günlük süt getiren kişiler vardır. Yoğurt mayalayacağımız sütü buralardan günlük almamız daha doğru olur. Yoğurt mayalayacağımız sütü güzelce kaynatmak gerekli. Üstünü saatlerce kapalı tutmak yanlış; en fazla iki saat sonra açmak gerekir. Hiç kaşık vurmadan dolapta bekletmeliyiz. Yoğurdu evde kaşık kaşık yemek isteyenler ve bunu bir türlü beceremeyenler, şu an doğru adrestesiniz. Anneannemin yaptığı yoğurt mayalama usulü ile sizlere yoğurt mayalamayı anlatıyorum. Yoğurt Mayalamak İçin Gerekli Malzemeler
Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? Öncelikle iki litre sütümüzü derin bir tencereye koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya yakın, kepçe ile hafif yukarıdan dökerek pişiriyoruz; taşırmamaya özen gösterin. Süt birkaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan indiriyoruz. Sütü isterseniz toprak bir güvece, isterseniz borcam bir kaseye koyabilirsiniz. Yoğurdunuzu neye mayalamak isterseniz, sütü ona koyup hafif soğutuyoruz. Ardından iki kaşık yoğurdun içine bir adet kesme şekeri koyup karıştırıyoruz. Yoğurdu sütün içerisine dökmeden önce sütü serçe parmağımızla kontrol ediyoruz. Parmağımızı hafif yakacak şekilde olmalı; yani dayanamayacak kadar yakıyorsa bir müddet daha soğutuyoruz. Ardından yoğurdu süte döküp iyice karıştırıyoruz. Yoğurdu mayaladığımız kabın ağzına delikli bir kevgir kapatıp, üzerine de temiz bir mutfak havlusu kapatıp birkaç sofra bezi ile iyice kapatıyoruz. Kevgir ve havlu işlemi sayesinde, buharlaşan sütün buharı kevgirin deliklerinden çıkmasına ve havlunun da buharı çekmesine yarayacak. Böylece yoğurdumuz fazla sulu olmayacak. Üstü kapalı şekilde 2 veya 2,5 saat bekledikten sonra yoğurdumuzun ağzını açıp bulunduğu yerde bir saat soğutuyoruz. Ardından buzdolabına koyduğumuz yoğurda hemen kaşık vurmuyoruz çünkü suya keser. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Nevzat
20 Temmuz 2024 CumartesiYoğurt mayalamayı denedim ama yoğurdum hep cıvık oluyor, acaba nerede yanlış yapıyorum?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Nevzat,
Yoğurdun cıvık olmasının birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, sütü yeterince kaynatmamış olabilirsin. Sütü kaynatıp biraz yoğunlaşmasını sağlamak önemli. Ayrıca, mayalama sıcaklığı da çok kritik. Süt, mayalama için yaklaşık 45°C civarında olmalı; çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı. Mayayı eklerken sütle iyice karıştırdığından emin ol ve mayalama kabını kalın bir bezle sararak sıcaklığını korumasını sağla. Son olarak, mayalanma süresi de önemli. Genellikle 6-8 saat yeterli olur ama ortam sıcaklığına göre bu süre değişebilir. Umarım bu öneriler yoğurdunun kıvamını tutturmana yardımcı olur. Kolay gelsin!