Ekşimiş Yoğurt

Ekşi yoğurt içerisine bir miktar su ekleyin. Sonrasında yoğurdu ince bir süzgeç sayesinde süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği yer alan yoğurt amaçlı geçerlidir. Uzunca süre beklemiş yoğurda aynı yolu uygulamanın bir yararı olmayacaktır. Yemeklerimizin yakınında severek tükettiğimiz yoğurt buzdolabında dururken ekşidiyse anında atmayın.
Dolabınızda olan ekşimiş yoğurtlarınızı atmayın, çökelek yapın. Elde ettiğiniz çökelek cilt mis benzeri börekler yapabilirsiniz. Yapması çok basit ve kendiniz yaptığınız amaçlı katkısız ve natürel.

Ekşi yoğurt immün sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemine destekçi oldu, birey gelişimine katkısı ise kocaman. Yoğurt, öyle ki her derde deva. Çiğ sütteki aşağı yukarı protein oranı yüzde 3 dolaylarında. Bu sebeple yoğurt doğruca mayalandığında protein oranı yüzde 4'e çıkamaz. Bu orana erişebilmek amaçlı sütün suyunun düşmesi gerek. Sütün kaynatılarak buharlaşma yöntemiyle suyunun düşmesi gereklidir ki protein ve sert madde oranları artabilsin. Nitekim ev yoğurtları bu olarak yapılmaktadır. Mutfakta çoğu şeyi çöpe atmayıp değerlendirmek işe fayda duruma getirmek gereklidir. Bazen çok miktarda edinilen yoğurt unutulur veya tüketilmez ve tadı ekşi olabilir. Ekşimiş yoğurdu da çoğunlukla ayran dışı tüketmez belli bir süre kolay değil olabilir. Ekşimiş yoğurt normal yoğurttan mühim bir değişiklik göstermez. Başka bir deyişle üretim işlemleri bir fark yoktur. Burada belirleyici meydana gelen yoğurt imalatında kullanılan kültürlerdir, başka bir deyişle mayadır.
Yoğurt mayası içinde S. Thermophilus ile L. Bulgaricus bakterileri yer alır. Şunlar normal maya ya da yoğurtta birbirine eşdeğer oranlarda yer alır. Yoğurt üretim anında bu mayalar sütteki şekerden asit üretirler. Mayadaki L. Bulgaricus'un oranı arttıkça ondan üretilen yoğurtlar da daha asidik tatta olabilir. Başka bir deyişle daha ekşi olabilir. Çoğunlukla yöresel bölgelerde ya da köylerde kullanılan mayalar bu özelliktedir. Başka bir deyişle, bulgaricus'un sayısı daha fazladır. Bunun da sebebi maya ya da yoğurt hanede bekledikçe asitliği artar. S. Thermophilus asitliğe fazla miktarda sağlam olmadığından onun sayısı azalır. Bu benzeri mayalardan üretilen yoğurtlar da ekşi olabilir. Yoğurdun ekşimesinin bir başka sebebi de mayalama ya da fermantasyon müddetinin uzunca olmasıdır. Başka bir deyişle yoğurt imalatının uzunca zamanda gerçekleştirilmesidir. Bu uzunca süre anında maya bakterileri sütteki şekeri çokça aside dönüştürdüklerinden ele geçirilen yoğurt ekşi olabilir.

Ekşimiş Yoğurt Ne Türlü Değerlendirilir?


Mutfakta çoğu şeyi çöpe atmayıp değerlendirmek işe fayda duruma getirmek gereklidir. Bazen çok miktarda edinilen yoğurt unutulur veya tüketilmez ve tadı ekşi olabilir. Ekşimiş yoğurdu da çoğunlukla ayran dışı tüketmez belli bir süre kolay değil olabilir. Ekşimiş yoğurdu kek poğaça benzeri hamur işlerine katmak belki tatlarını belli bir süre değiştirebilir. Ayran yapıp tüketmekle de bitmeyecek denli fazla miktarda yoğurdunuz varsa işte sizlere muhteşem bir çözüm:
Ekşimiş yoğurdu en iyi olarak değerlendirmenin yolları lor yapmaktan geçer. Ekşimiş yoğurdu bir tencereye alıp belli bir süre sulandırın. Koyu bir ayran kıvamına gelsin. Tencereyi ocağa koyup kaynatın. Tuz eklemek isteyenler bu esnada tuzunu ilave etsinler. Uzunca süre bekleyecek meydana gelen lora tuz ilavesi edilebilir. Kaynayıp güzelce koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İyice soğuduktan ardından bez torbaya dökün ve suyunun güzelce süzülmesini sağlayın. Ekşimiş yoğurdu atmak mahaline tazecik tüketebileceğiniz iyi bir kahvaltılık lor ele geçirdik afiyet olsun.
20.01.2024 07:55:29
Ekşimiş Yoğurt ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekşimiş Yoğurt Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ekşimiş Yoğurt"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt çok faydalıdır. Göbek etrafında toplanan yayları pul biberli yoğurt ile yok edebilirsiniz. Göbek etrafında toplanan yağlar hiç hoş bi...
Devamını Oku

Gece Yoğurt Yemek

Gece yoğurt yemek, Öncelikli olarak yoğurt ürünlerin başında gelir çok sağlıklıdır Ayrıca yoğurdun kullanıldığı da bilinmektedir sağlıklı yaşamın başında yoğ...
Devamını Oku

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama, çörek otu özellikle sağlığımız bakımından çok faydası olan bir ottur. Ayrıca sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler çöre...
Devamını Oku

Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları

Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Yoğurt Karışımı Zararları konusuna değinmeden önce öncelikle yoğurdun tek başına tüketildiğinde bile yağların %81'ini eritti...
Devamını Oku

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Tam yağlı yoğurt kaç kalori? Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Gün içerisinde 2-3 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir....
Devamını Oku

Manda Yoğurdu

Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmakta...
Devamını Oku

Koyun Yoğurdu

Koyun yoğurdu, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamlı süt ürünüdür. Koyun yoğurdu iki şekilde olur, tam yağlı ve yarım yağlı olarak, en kaliteli...
Devamını Oku

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır, Hepimizin bildiği gibi yoğurt çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Yoğurdun faydaları saymakla bitiremeyiz, yoğurt sulu yoğurt ve ...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurt

Sarımsak, keskin kokulu tarla da yetişen lezzetli olan ve her derde deva olması ile bilinen en sağlıklı besin türlerinden biridir. Sarımsakta kalsiyum...
Devamını Oku

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori, olduğunu belirlemek için öncelikle yoğurt çorbasının hangi tür yoğurtla yapıldığı kalori hesabında oldukça önemlidir. Bu nede...
Devamını Oku

Süzme Yoğurt Kalori

Süzme yoğurt kalori, normal yoğurda göre yoğunluğu daha fazladır. Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Süzme yoğurt nor...
Devamını Oku

Yoğurt Protein

Yoğurt Protein, Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit mayalama sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süt ürünüdür. Sütten...
Devamını Oku

Tarçınlı Yoğurt

Tarçınlı Yoğurt, Tarçın, cildin yaşlanmasını önleyen, kan şekerini düzenleyen, sindirim sistemi dostu bir baharat türüdür. Kabuk ve toz olarak edinebile...
Devamını Oku

Hazır Yoğurt Mayası

Hazır yoğurt mayası, yoğurdunu kendi yapan annelerimizin mayasız kaldığında başvurabileceği bir seçenektir. Çok mecbur kalmadıkça kullanılmaması gereken hazı...
Devamını Oku

Bal Yoğurt Maskesi

Bal yoğurt maskesi, bal ve yoğurt çok yaygın bir şekilde cilt maskelerinin içinde kullanılan vazgeçilmez ürünler arasındadır. Solgun ciltlerde, sivilce ...
Devamını Oku

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt günün her saati rahatlıkla tüketeceğimiz bir besin kaynağıdır. Ama yoğurt suyuyla birlikte tüketilmelidir. Yoğurt suyunun i...
Devamını Oku

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı, son yıllarda oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan biberli yoğurtla zayıflama şekli iyi sonuçlar veren yöntemler arasınd...
Devamını Oku

Yağsız Yoğurt

Yağsız yoğurt, Yoğurt, sütün mayalandırılması ile yapılan, herkesin severek tükettiği, lezzetiyle ağızlar da eşsiz bir tat bırakan, serinletici bir etkisi ol...
Devamını Oku

1 Kase Yoğurt Kaç Kalori?

1 Kâse Yoğurt Kaç Kalori, oldukça sağlıklı ve doğal besinler arasında yer alan yoğurt dun insan sağlığı açısından faydaları sayılmayacak kadar fazladır....
Devamını Oku

Light Yoğurt Kaç Kalori?

Light Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt, sütün mayalanması sonucu elde edilen oldukça faydalı bir besindir. Sürekli kullanımında ve tüketilmesinde herhangi bir zarar...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pul Biberli Yoğurt
Gece Yoğurt Yemek
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024