Yoğurt Mayalama

Yoğurt mayalama: Yoğurt mutfaklarımızın ve sofralarımızın vaaz geçilmezidir. Hemen hemen herkesin severek tükettiği bir besin olan yoğurdu bir çoğumuz hazır alıyoruz. Aslında sağlıklı olan evde kendimizin yaptığı doğal yoğurttur. Gözümüzden sakındığımız küçük çocuklarımıza hazır yoğurtlar yerine evde yaptığımız yoğurtlardan yedirmemiz daha uygun olur.
Hatta öyle ki günlük taze süt bulum her gün için yeni yoğurt mayalamak gerekir. Hazır aldığımız pastörize sütlerle yoğurt tutmaz tutsa da ya oranı az olduğu için çok cıvık olur. Çocuklarımız için hazır aldığımız yoğurtlar raf ömrü uzun olsun kıvamı da katı olsun diye çeşitli kimyasal karışımlar bulunmaktadır. Yoğurt mayalamak için hazır yoğurta kullanmak doğru değildir yine evde yapılmış yoğurt ile mayalamak gerekir. Eski zamanlarda doğal mayalar yapılırdır süt ve nohutla ekşitilir yoğurt yapılırdı. Eskiden mahalle mahalle kapı kapı gezen sütçüler bulunmaktaydı günümüzde pek bu tür manzaralarla karşılaşamasak da günlük süt satan bazı mahallelerde mandıralar bulunmaktadır. Veya evlere sipariş günlük süt getiren kişiler vardır yoğurt mayalayacağımız sütümüzü buralardan günlük almamız daha doğru olur. Yoğurt mayalayacağımız sütü güzelce kaynatmak gerekli üstünü saatlerce kapalı tutmakta yanlıştır en fazla iki saat sonra açmak gerekir hiç kaşık vurmadan dolabı bekletmeliyiz yoğurdu evde kaşık kaşık yoğurt yemek isteyenler ve bunu bir türlü beceremeyenler şu an doğru adrestesiniz. Ananemin yaptığı yoğurt mayalama usulü ile sizlere yoğurt mayalamayı anlatıyorum.

Yoğurt mayalamak için gerekli malzemeler

  • 2 litre taze günlük süt,
  • 2 yemek kaşığı ev yoğurdu,
  • Çay kaşığının ucu ile toz şeker,

Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?


Öncelikle iki litre sütümüzü derin bir tencereye koyup kaynatıyoruz kaynamaya yakın kepçe ile hafif yukarıdan dökerek pişiriyoruz taşırmamaya özen gösterin süt birkaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan indiriyoruz. Sütü isterseniz toprak bir güvece isterseniz bor cam bir kâseye koyabilirsiniz. Yoğurdunuzu neye mayalamak isterseniz sütü ona koyup hafif soğutuyoruz. Ardından iki kaşık yoğurdun içine bir adet kesme şekeri koyup karıştırıyoruz. Yoğurdu sütün içerisine dökmeden önce sütü serçe parmağımızla kontrol ediyoruz. Parmağımızı hafif yakacak şekilde olmalı yanı dayanamayacak kadar yakıyorsa bir müddet daha soğutuyoruz. Ardından yoğurdu süte döküp iyice karıştırıyoruz. Yoğurdu mayaladığımız kabın ağzına delikli bir kevgir kapatıp üzerine de temiz bir mutfak havlusu kapatıp birkaç sofra bezi ile iyice kapatıyoruz. Kevgir ve havlu işlemi sayesinde buharlaşan sütün buharı kevgirin deliklerinden çıkmasına ve havlunun da buharı çekmesine yarayacak. Böylece yoğurdumuz fazla sulu olmayacak. Üstü kapalı şekilde 2 veya 2,5 saat bekledikten sonra yoğurdumuzun azını açıp bulunduğu yerde bir saat soğutuyoruz. Ardından buz dolabına koyduğumuz yoğurda hemen kaşık vurmuyoruz çünkü suya keser. Buz dolabında iyice soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz afiyet olsun.
19.01.2024 07:37:32
Yoğurt Mayalama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yoğurt Mayalama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yoğurt Mayalama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt çok faydalıdır. Göbek etrafında toplanan yayları pul biberli yoğurt ile yok edebilirsiniz. Göbek etrafında toplanan yağlar hiç hoş bi...
Devamını Oku

Gece Yoğurt Yemek

Gece yoğurt yemek, Öncelikli olarak yoğurt ürünlerin başında gelir çok sağlıklıdır Ayrıca yoğurdun kullanıldığı da bilinmektedir sağlıklı yaşamın başında yoğ...
Devamını Oku

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama, çörek otu özellikle sağlığımız bakımından çok faydası olan bir ottur. Ayrıca sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler çöre...
Devamını Oku

Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları

Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Yoğurt Karışımı Zararları konusuna değinmeden önce öncelikle yoğurdun tek başına tüketildiğinde bile yağların %81'ini eritti...
Devamını Oku

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Tam yağlı yoğurt kaç kalori? Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Gün içerisinde 2-3 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir....
Devamını Oku

Manda Yoğurdu

Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmakta...
Devamını Oku

Koyun Yoğurdu

Koyun yoğurdu, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamlı süt ürünüdür. Koyun yoğurdu iki şekilde olur, tam yağlı ve yarım yağlı olarak, en kaliteli...
Devamını Oku

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır, Hepimizin bildiği gibi yoğurt çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Yoğurdun faydaları saymakla bitiremeyiz, yoğurt sulu yoğurt ve ...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurt

Sarımsak, keskin kokulu tarla da yetişen lezzetli olan ve her derde deva olması ile bilinen en sağlıklı besin türlerinden biridir. Sarımsakta kalsiyum...
Devamını Oku

Ekşimiş Yoğurt

Ekşi yoğurt içerisine bir miktar su ekleyin. Sonrasında yoğurdu ince bir süzgeç sayesinde süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği ...
Devamını Oku

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori, olduğunu belirlemek için öncelikle yoğurt çorbasının hangi tür yoğurtla yapıldığı kalori hesabında oldukça önemlidir. Bu nede...
Devamını Oku

Süzme Yoğurt Kalori

Süzme yoğurt kalori, normal yoğurda göre yoğunluğu daha fazladır. Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Süzme yoğurt nor...
Devamını Oku

Yoğurt Protein

Yoğurt Protein, Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit mayalama sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süt ürünüdür. Sütten...
Devamını Oku

Tarçınlı Yoğurt

Tarçınlı Yoğurt, Tarçın, cildin yaşlanmasını önleyen, kan şekerini düzenleyen, sindirim sistemi dostu bir baharat türüdür. Kabuk ve toz olarak edinebile...
Devamını Oku

Hazır Yoğurt Mayası

Hazır yoğurt mayası, yoğurdunu kendi yapan annelerimizin mayasız kaldığında başvurabileceği bir seçenektir. Çok mecbur kalmadıkça kullanılmaması gereken hazı...
Devamını Oku

Bal Yoğurt Maskesi

Bal yoğurt maskesi, bal ve yoğurt çok yaygın bir şekilde cilt maskelerinin içinde kullanılan vazgeçilmez ürünler arasındadır. Solgun ciltlerde, sivilce ...
Devamını Oku

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt günün her saati rahatlıkla tüketeceğimiz bir besin kaynağıdır. Ama yoğurt suyuyla birlikte tüketilmelidir. Yoğurt suyunun i...
Devamını Oku

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı, son yıllarda oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan biberli yoğurtla zayıflama şekli iyi sonuçlar veren yöntemler arasınd...
Devamını Oku

Yağsız Yoğurt

Yağsız yoğurt, Yoğurt, sütün mayalandırılması ile yapılan, herkesin severek tükettiği, lezzetiyle ağızlar da eşsiz bir tat bırakan, serinletici bir etkisi ol...
Devamını Oku

1 Kase Yoğurt Kaç Kalori?

1 Kâse Yoğurt Kaç Kalori, oldukça sağlıklı ve doğal besinler arasında yer alan yoğurt dun insan sağlığı açısından faydaları sayılmayacak kadar fazladır....
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pul Biberli Yoğurt
Gece Yoğurt Yemek
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024