Manda Yoğurdu

Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmaktadır. Oysa tamamen doğal bir servet olarak bilinen Manda yoğurdu, eski tarihlerde yoğun şekilde yetiştirilen fakat günümüzde besi hayvancılığının gün yüzüne çıkmasıyla sulak yerde yetişmesi gereken mandaların ömürleri ve türleri azalmaya başlamıştır.

Manda yoğurdunu, günümüzde hala sulak yerlerde manda yetiştirilmesine önem veren bölgelerde doğal ortamlarında yetişen mandaların yoğun olduğu bölgelerde saf haliyle bulabilirsiniz.

Türkiye'de özellikle Amasya, Balıkesir, Çorum, Sivas ve Muş gibi bölgelerde daha yaygın şekilde bulabilirsiniz. Manda yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran en önemli özelliği %60 kalsiyum, %40 daha fazla protein içermesi ve kolesterolünün daha düşük olmasıdır. Vücuda oldukça fayda sağlayan A vitaminin E vitaminin dönüşümünden elde etmesi de manda yoğurdunun içindeki yararlı bakteri özelliklerindendir. Manda yoğurdu diğer yoğurtlara göre daha beyaz görünümdedir. Bu sebepten kahve satıcıları manda yoğurdundan elde ettikleri kremayı kullanmaktadırlar. 100 gram doğal manda yoğurdunda yaklaşık olarak 97 civarında kalori bulunmaktadır. İçeriğinde çok fazla B12 vitamini içermesinin yanında manda yoğurdunun doğal antibiyotik özelliği de bulunmaktadır.

Manda yoğurdunun saymakla bitmeyen faydalarından bahsetmemiz gerekirse

  • İçeriğinde kalsiyum miktarı koyun, keçi ve inek sütüne oranla iki kat daha fazladır.
  • A vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Vitamin ve protein açısından zengin olması sebebiyle multivitamin kaynağı olarak geçmektedir.
  • Çocuklarda küçük yaştan itibaren alerji riskine karşılık içeriğindeki laktoz oranının düşük olması sebebiyle alerjiye sebep olmamaktadır.
  • Sindirim sistemi ve bağırsakları düzenlemektedir.
  • Yapılan araştırmalar neticesinde kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
  • Yağ oranı yüksek bir besin olmasına karşılık kolesterol seviyesi yok denecek kadar azdır.
  • Kırmızı et tüketmeyen kişiler için eşdeğer besin niteliğindedir.
  • Çinko, magnezyum B12 vitamini oldukça yüksek bir besin kaynadığı olması sebebiyle kalp sağlığı açısından olumlu faydaları bulunmaktadır.
  • Kıvamı oldukça yoğun bir yoğurt olduğundan doyurucu niteliktedir.
  • Enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan kişiyi gün boyu zinde tutmaktadır.
  • Güvenilir ve hijyenik yerden temin ettiğiniz manda sütüyle manda yoğurdunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için yazımızda geçen birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?


Manda sütünü 10 dk. Boyunca delikli kevgirle sürekli karıştıralım ve kısık ateşte kaynatalım. Sütün köpüğünün çıkarak tencerenin yüksekliğinden 1 parmak azalması ideal olacaktır. Kaynayan ve kıvama gelen sütü serçe parmağınızın dayanabileceği ılıma derecesine geldiğinde 1 litre süt için 1 silme tatlı kaşığı katı yoğurt ilave edelim. Yoğurdu ilave ettikten sonra 1 veya iki kez karıştırarak yoğurtun kapağını kapatalım ve üzerini bir bezle saralım.

Kapı oynatmadan olduğu yerde ve oda sıcaklığında yaklaşık 4 saat bekletelim. Kullanacağınız kap cam ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir.

Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Öncelikle mayalama işleminizde sütün kaynama noktasını yanlış hazırlama sebebiyle veya mayalanma ısısına dikkat edilmediği için tüm çabalarınıza rağmen sertleşmediyse ısıya dayanıklı bir kabın içerisine ılık su doldurarak mayaladığınız kabı içine oturtabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sertleşmeyen yoğurdun içine birkaç damla limon sıkarak kaynatırsanız da peynir şekilde bir kıvam elde etmiş olursunuz.

Yoğurdun kendini salan suyunu oldukça faydalı olması sebebiyle çorbalarda ve cacık yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Elde ettiğiniz yoğurdun kaymağını sevmeyenler bu kaymağı bir cam kavanoza koyarak üzerine su ekleyerek ve sürekli çalkalayarak tereyağı elde edebilirsiniz. Yoğurdu mayalamak için kullanacağınız kap toprak olursa yoğurt diğer kaplara göre daha sert kıvamda olmasını sağlayacaktır.
19.01.2024 13:20:34
Manda Yoğurdu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Manda Yoğurdu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Manda Yoğurdu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt çok faydalıdır. Göbek etrafında toplanan yayları pul biberli yoğurt ile yok edebilirsiniz. Göbek etrafında toplanan yağlar hiç hoş bi...
Devamını Oku

Gece Yoğurt Yemek

Gece yoğurt yemek, Öncelikli olarak yoğurt ürünlerin başında gelir çok sağlıklıdır Ayrıca yoğurdun kullanıldığı da bilinmektedir sağlıklı yaşamın başında yoğ...
Devamını Oku

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama, çörek otu özellikle sağlığımız bakımından çok faydası olan bir ottur. Ayrıca sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler çöre...
Devamını Oku

Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları

Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Yoğurt Karışımı Zararları konusuna değinmeden önce öncelikle yoğurdun tek başına tüketildiğinde bile yağların %81'ini eritti...
Devamını Oku

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Tam yağlı yoğurt kaç kalori? Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Gün içerisinde 2-3 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir....
Devamını Oku

Koyun Yoğurdu

Koyun yoğurdu, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamlı süt ürünüdür. Koyun yoğurdu iki şekilde olur, tam yağlı ve yarım yağlı olarak, en kaliteli...
Devamını Oku

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır, Hepimizin bildiği gibi yoğurt çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Yoğurdun faydaları saymakla bitiremeyiz, yoğurt sulu yoğurt ve ...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurt

Sarımsak, keskin kokulu tarla da yetişen lezzetli olan ve her derde deva olması ile bilinen en sağlıklı besin türlerinden biridir. Sarımsakta kalsiyum...
Devamını Oku

Ekşimiş Yoğurt

Ekşi yoğurt içerisine bir miktar su ekleyin. Sonrasında yoğurdu ince bir süzgeç sayesinde süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği ...
Devamını Oku

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?

Yoğurt Çorbası Kaç Kalori, olduğunu belirlemek için öncelikle yoğurt çorbasının hangi tür yoğurtla yapıldığı kalori hesabında oldukça önemlidir. Bu nede...
Devamını Oku

Süzme Yoğurt Kalori

Süzme yoğurt kalori, normal yoğurda göre yoğunluğu daha fazladır. Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Süzme yoğurt nor...
Devamını Oku

Yoğurt Protein

Yoğurt Protein, Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit mayalama sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süt ürünüdür. Sütten...
Devamını Oku

Tarçınlı Yoğurt

Tarçınlı Yoğurt, Tarçın, cildin yaşlanmasını önleyen, kan şekerini düzenleyen, sindirim sistemi dostu bir baharat türüdür. Kabuk ve toz olarak edinebile...
Devamını Oku

Hazır Yoğurt Mayası

Hazır yoğurt mayası, yoğurdunu kendi yapan annelerimizin mayasız kaldığında başvurabileceği bir seçenektir. Çok mecbur kalmadıkça kullanılmaması gereken hazı...
Devamını Oku

Bal Yoğurt Maskesi

Bal yoğurt maskesi, bal ve yoğurt çok yaygın bir şekilde cilt maskelerinin içinde kullanılan vazgeçilmez ürünler arasındadır. Solgun ciltlerde, sivilce ...
Devamını Oku

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?

Meyveli Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt günün her saati rahatlıkla tüketeceğimiz bir besin kaynağıdır. Ama yoğurt suyuyla birlikte tüketilmelidir. Yoğurt suyunun i...
Devamını Oku

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı

Biberli Yoğurt Zayıflatırmı, son yıllarda oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan biberli yoğurtla zayıflama şekli iyi sonuçlar veren yöntemler arasınd...
Devamını Oku

Yağsız Yoğurt

Yağsız yoğurt, Yoğurt, sütün mayalandırılması ile yapılan, herkesin severek tükettiği, lezzetiyle ağızlar da eşsiz bir tat bırakan, serinletici bir etkisi ol...
Devamını Oku

1 Kase Yoğurt Kaç Kalori?

1 Kâse Yoğurt Kaç Kalori, oldukça sağlıklı ve doğal besinler arasında yer alan yoğurt dun insan sağlığı açısından faydaları sayılmayacak kadar fazladır....
Devamını Oku

Light Yoğurt Kaç Kalori?

Light Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt, sütün mayalanması sonucu elde edilen oldukça faydalı bir besindir. Sürekli kullanımında ve tüketilmesinde herhangi bir zarar...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pul Biberli Yoğurt
Gece Yoğurt Yemek
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024