Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmaktadır. Oysa tamamen doğal bir servet olarak bilinen Manda yoğurdu, eski tarihlerde yoğun şekilde yetiştirilen fakat günümüzde besi hayvancılığının gün yüzüne çıkmasıyla sulak yerde yetişmesi gereken mandaların ömürleri ve türleri azalmaya başlamıştır.
Manda yoğurdunu, günümüzde hala sulak yerlerde manda yetiştirilmesine önem veren bölgelerde doğal ortamlarında yetişen mandaların yoğun olduğu bölgelerde saf haliyle bulabilirsiniz.
Türkiye'de özellikle Amasya, Balıkesir, Çorum, Sivas ve Muş gibi bölgelerde daha yaygın şekilde bulabilirsiniz. Manda yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran en önemli özelliği %60 kalsiyum, %40 daha fazla protein içermesi ve kolesterolünün daha düşük olmasıdır. Vücuda oldukça fayda sağlayan A vitaminin E vitaminin dönüşümünden elde etmesi de manda yoğurdunun içindeki yararlı bakteri özelliklerindendir. Manda yoğurdu diğer yoğurtlara göre daha beyaz görünümdedir. Bu sebepten kahve satıcıları manda yoğurdundan elde ettikleri kremayı kullanmaktadırlar. 100 gram doğal manda yoğurdunda yaklaşık olarak 97 civarında kalori bulunmaktadır. İçeriğinde çok fazla B12 vitamini içermesinin yanında manda yoğurdunun doğal antibiyotik özelliği de bulunmaktadır.
Manda yoğurdunun saymakla bitmeyen faydalarından bahsetmemiz gerekirse
- İçeriğinde kalsiyum miktarı koyun, keçi ve inek sütüne oranla iki kat daha fazladır.
- A vitamini açısından oldukça zengindir.
- Vitamin ve protein açısından zengin olması sebebiyle multivitamin kaynağı olarak geçmektedir.
- Çocuklarda küçük yaştan itibaren alerji riskine karşılık içeriğindeki laktoz oranının düşük olması sebebiyle alerjiye sebep olmamaktadır.
- Sindirim sistemi ve bağırsakları düzenlemektedir.
- Yapılan araştırmalar neticesinde kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
- Yağ oranı yüksek bir besin olmasına karşılık kolesterol seviyesi yok denecek kadar azdır.
- Kırmızı et tüketmeyen kişiler için eşdeğer besin niteliğindedir.
- Çinko, magnezyum B12 vitamini oldukça yüksek bir besin kaynadığı olması sebebiyle kalp sağlığı açısından olumlu faydaları bulunmaktadır.
- Kıvamı oldukça yoğun bir yoğurt olduğundan doyurucu niteliktedir.
- Enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan kişiyi gün boyu zinde tutmaktadır.
- Güvenilir ve hijyenik yerden temin ettiğiniz manda sütüyle manda yoğurdunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için yazımızda geçen birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?
Manda sütünü 10 dk. Boyunca delikli kevgirle sürekli karıştıralım ve kısık ateşte kaynatalım. Sütün köpüğünün çıkarak tencerenin yüksekliğinden 1 parmak azalması ideal olacaktır. Kaynayan ve kıvama gelen sütü serçe parmağınızın dayanabileceği ılıma derecesine geldiğinde 1 litre süt için 1 silme tatlı kaşığı katı yoğurt ilave edelim. Yoğurdu ilave ettikten sonra 1 veya iki kez karıştırarak yoğurtun kapağını kapatalım ve üzerini bir bezle saralım.
Kapı oynatmadan olduğu yerde ve oda sıcaklığında yaklaşık 4 saat bekletelim. Kullanacağınız kap cam ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir.
Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle mayalama işleminizde sütün kaynama noktasını yanlış hazırlama sebebiyle veya mayalanma ısısına dikkat edilmediği için tüm çabalarınıza rağmen sertleşmediyse ısıya dayanıklı bir kabın içerisine ılık su doldurarak mayaladığınız kabı içine oturtabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sertleşmeyen yoğurdun içine birkaç damla limon sıkarak kaynatırsanız da peynir şekilde bir kıvam elde etmiş olursunuz.
Yoğurdun kendini salan suyunu oldukça faydalı olması sebebiyle çorbalarda ve cacık yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Elde ettiğiniz yoğurdun kaymağını sevmeyenler bu kaymağı bir cam kavanoza koyarak üzerine su ekleyerek ve sürekli çalkalayarak tereyağı elde edebilirsiniz. Yoğurdu mayalamak için kullanacağınız kap toprak olursa yoğurt diğer kaplara göre daha sert kıvamda olmasını sağlayacaktır.
19.01.2024 13:20:34