Fırında yoğurt mayalama, Evde yaptığınız yoğurt, hazır aldıklarınızdan çok daha sağlıklıdır. Yoğurt yapmak, çok kolay gibi görünebilir. Fakat detaylara dikkat edilip yapılmazsa, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Yoğurdun istenilen katı kıvamda olması için, farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan biri de
fırında yoğurtmayalamadır.
Küçük toprak kaplarınız varsa, bunları tercih etmenizde fayda vardır.
2.5 litre sütü temiz bir tülbentle süzdükten sonra, tencereye koyun ve altını yakın. Kaşıkla ara sıra havalandırarak, karıştırabilirsiniz. Süt kaynadıktan 15 dakika sonra, altını kapatın. Sütün kaynama aşamasında, yarım kiloya yakın kısmı uçuyor. 2 litre kadar süt kalıyor. Kaynayan sütü, ılımaya bırakın. Parmağınızla, sütün ısısını kontrol edin. Eğer parmağınız, yediye kadar saydığınızda hala ısıya dayanabiliyorsa, sütü mayalayabilirsiniz. Fırınınızı 40 dereceye, ayarlayın. Bir kapta yurt mayası, şeker ve balı iyice çırpın. Daha sonra sütten, yarım kepçe alıp mayaya dökün. Sonra mayayı, sütün içine tencerenin kenarından yavaş bir şekilde, boşaltın ve bir dakika kadar karıştırın. Fırın tepsisine, yoğurtları mayalamak istediğiniz kapları koyun. Yoğurt karışımını, kaplara boşaltın. Tepsiyi sallamadan, fırına yerleştirin.
2.5 saat fırında bekletin. Katılaştıktan sonra, sulanmadan çıkarın. Eğer sulanma olursa, üzerindeki suyu kaşık yardımıyla üzerinden alın. Hemen ağzını kapatıp, dolaba koyun. 2-3 Saat bekledikten sonra, yemeye hazır olacaktır.