{ "title": "Yoğurt", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/yogurt.jpg", "date": "19.01.2024 03:53:43", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Yoğurt, besin değeri yüksek olan laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşan bir süt ürünüdür. Tarihsel açıdan bakıldığında yaklaşık altı bin yıldır yoğurt üretilmektedir. Yüksek oranda kalsiyum içerir. İçerisinde B2, B12, B6 gibi vitaminler ve protein bulunur. Dünya da tüketimi çok yaygın olan bir besindir. Yoğurt birçok yemek de mezede kullanılan bir besindir. Yemeklerin yanına yapılan mezelerin çoğunda yoğurt kullanılır. Yoğurt çorbaları, yoğurt ile yapılan mezeler çok lezzetli ve herkes tarafından tüketilir. Yoğurt iskenderin yanında olmazsa olmazdır. Ali nazik kebabı yoğurtsuz olmaz. Yine Türk sofralarının vazgeçilmezi olan cacık yoğurt ile yapılır. Milli içeceğimiz olan ayran yine yoğurttan elde edilir. Yoğurt ile tatlılar pastalarda sıklıkla yapılır. Hayatımızda olmazsa olmazlardan biridir yoğurt. Yerini doldurabilecek başka bir besin olduğunu düşünmüyorum. Protein bakımından da zengin olduğu için özellikle kadınların osteoporoza karşı günde bir kâse yoğurt tüketmeleri gerekir. Yoğurt mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. Sindirimi düzenler, vitamin ve minerallere, kilo vermeye, kan basıncının düzenlenmesine faydası olur. Grip ve soğuk algınlığına karşı düzenli yiyerek bağışıklığınızı kuvvetlendirir. Yoğurdun birçok faydası vardır. Bunları tek tek inceleyelim.