{ "title": "Yoğurt Protein", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/yogurt-protein.jpg", "date": "23.01.2024 03:09:30", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Yoğurt Protein, Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit mayalama sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süt ürünüdür. Sütten yoğurt yapmak için kullanılan bakterilerden birkaçı şunlardır Örnek; lactobacillus, bulgaricus.

Yoğurt iyi kalite protein, kalsiyum ve fosfor ile özellikle B2 vitamini ve bazı fizyolojik aktif bileşenler içerir. Sütle kıyaslarsak kan yapıcı folik asit ve bazı B vitaminleri açısından daha zengindir, ayrıca fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin emilimi ve vücutta kullanımı daha fazladır. Genel olarak yoğurt, süte kıyasla daha fazla laktik asit galaktoz, peptitler, serbest amini asitler, serbest yağ asitleri ve kolin daha az laktoz içerir. Yiyeceklerle alınan her protein elzem amino asitleri (Vücudumuz da üretilmeyen besinlerle alınması zorunlu olan) aynı oranda içermez. Yine bazı besinler sindirimi güç olduğundan, proteinden daha az yararlanılır. Bazı besinlerden elde edilen proteinlerde elzem aminoasitlerin bir veya iki tanesi vücudun gereksinimlerinden azdır ve sindirimide güçtür. Bu gibi proteinler özellikle büyümekte olan organizmanın gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Halbuki yoğurt iyi kalitede protein kaynağıdır. İyi kalite protein büyüme ve yaşamın sürdürülmesi için gerekli aminoasitleri yeteri oranda içeren proteinlerdir. Genellikle süt yoğurt gibi besinlerde bulunan proteinlerin elzem aminoasit bileşimleri vücut gereksinmesine uygundur. Elzem aminoasitler uygun orandaki proteinleri vücut proteini haline gelmeleri daha kolay ve hızlı olur. Yoğurt.

Proteinlerinin %75 - 80 oranında proteinine dönüşebildiği uzmanlar tarafından yapılan deneylerle kanıtlanmıştır ve proteinlerin sindirilebilir oranı %90 -100 civarındadır.

Yoğurt Protein, Besin ve Vitamin Değerleri; 100 gram tam yağlı yoğurta 61 kaloridir. Bu kalorilerin 29 u yoğurtta bulunan yağ dadır. Aynı miktardaki yoğurttan 4 gram a yakın protein vardır. Süt ürünleri aynı zamanda kalsiyum içeriğiyle öne çıkmaktadır insan vücudu 100 gram yoğurta %12 kadar, kalsiyum ihtiyacını yoğurttan karşılayabilmektedir. Buna göre 100 gram tam yağlı yoğurtta bulunan besin değerleri aşağıda verilmiştir.
" } ] }