{ "title": "Yoğurt Nasıl Mayalanır", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/yogurt-nasil-mayalanir.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yoğurt nasıl mayalanır, yoğurt girmeyen ev yoktur sanırız. Son zamanlarda yoğurdun evde mayalanması oldukça revaçta. Bu nedenle hanımlar yoğurt ihtiyaçlarını görmek için, kendileri mayalamaya başladı. Genellikle herkes yoğurt mayalamasını bilse de her zaman tam kıvamını yakalayamıyorlar. Bu besin değeri yüksek olan besin maddesini hazır olarak da alabilirsiniz. Ancak besleyiciği, doğallığı evde mayalanan yoğurda benzemez. Çünkü içine katkı maddesi koyuyorlar.

Mayalama besinlere bazı özellikler kazandırıyor. Hem besinlerin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor hem de farklı bir lezzete ve aromaya sahip olmasını sağlıyor. Yoğurtta işte böyle bir besin. Sütün mayalanması ile elde ediliyor. Yoğurt mayalanmasında mayalanma sürecinin başlatılması için gerekli olan mikroorganizmalar tetikleyici kültürdür. Yoğurt fermantasyon işlemine tabi tutulan süt ürünüdür. Fermantasyon ise bildiğimiz mayalama işlemidir.

Yoğurt probiyotik özelliklere sahip olan bir besindir. Bunun anlamı yaşam içindir. Sağlığımız için faydalı olan bakteriler bu şekilde tanımlanır. Yoğurt yapımında kullanılır. Özellikle ishal ve kabızlıkta, ülser ve kanser için, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bu mikroorganizmalara vücuda girince, kalın bağırsağa gelene kadarki süreçte safra tuzu, mide asidi ve protein sindiren enzimlere karşı dirençlidir. Kalın bağırsakta ise dokuya tutunarak sağlığı destekleyen moleküller üretirler. Bu nedenle yoğurdun çok sağlıklı bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar hazır alsanız da evde yoğurt mayalama işlemini herkes bilmeli ve yapmalıdır. Katkı maddesi olmadan sağlıklı yoğurt tüketmeliyiz. Temel besin maddesi olarak kabul edilen bu yiyeceğin, daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için katkı maddeleri içerenini almak yerine evinizde kendiniz yapın. Şimdi sizlerle yoğurt nasıl mayalanır bunu öğrenelim, bildiklerimizi tazeleyelim.

Yoğurt mayalama

Madem evde yoğurt mayalayacağız, malzemelerimizi de doğal olanlardan tercih edelim. Yoğurt mayalama için uzun ömürlü olan sütleri ve yoğurdu tercih etmeyin. Mümkünse köy sütünü ve yoğurdunu kullanmaya çalışın. Bundan sonraki denemelerinizde zaten kendi mayaladığınız yoğurdu mayalama için kullanabilirsiniz. Önemli olan sütü her zaman bulabilmeniz.

Yoğurt mayalama için kullanacağınız sütü kaynadıktan sonra ocakta 5 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Sütü kaynatma süreniz, kıvamının süzme yoğurt gibi koyu olmasını sağlayacak. Süt kaynadıkça buharlaşacaktır. Kaynattığınız sütü bir kenarda ılınıncaya kadar bekletin. Sütün sıcaklığını serçe parmağınızla kolaylıkla anlayabilirsiniz. Parmağınızı hafifçe yakacak, ancak acı duymayacaksınız. Bu derece yoğurt mayalamak için idealdir.

Bu sırada oda sıcaklığında bekletilmiş yoğurdu bir kâsede karıştırın. İçine tatlı kaşığıyla biraz kaynattığınız sütten koyarak iyice çırpın. Bu yoğurdu sütün içine tek yönde karıştırarak koyun. Yoğurt mayalama işleminde sütün cam ya da porselen kabın içinde bulunması tercih edilir. Daha sonra üzerini örterek, bunu 4 sat kadar ılık bir ortamda bekletin. Daha sonra yoğurt mayalanmış olacak. Bunu hemen buzdolabına koyarsanız, yoğurdun ekşimesini önlersiniz. Bir de yoğurdu hemen tüketmeye başlamayın. En az 1 gün buzdolabında bekletin. Yoğurt bu şekilde yam kıvamını bulacaktır. Yoğurt mayalama işte bu kadar kolay.
" } ] }