{ "title": "Yoğurt Mayalama", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/yogurt-mayalama.jpg", "date": "19.01.2024 07:37:32", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Yoğurt mayalama: Yoğurt mutfaklarımızın ve sofralarımızın vaaz geçilmezidir. Hemen hemen herkesin severek tükettiği bir besin olan yoğurdu bir çoğumuz hazır alıyoruz. Aslında sağlıklı olan evde kendimizin yaptığı doğal yoğurttur. Gözümüzden sakındığımız küçük çocuklarımıza hazır yoğurtlar yerine evde yaptığımız yoğurtlardan yedirmemiz daha uygun olur. Hatta öyle ki günlük taze süt bulum her gün için yeni yoğurt mayalamak gerekir. Hazır aldığımız pastörize sütlerle yoğurt tutmaz tutsa da ya oranı az olduğu için çok cıvık olur. Çocuklarımız için hazır aldığımız yoğurtlar raf ömrü uzun olsun kıvamı da katı olsun diye çeşitli kimyasal karışımlar bulunmaktadır. Yoğurt mayalamak için hazır yoğurta kullanmak doğru değildir yine evde yapılmış yoğurt ile mayalamak gerekir. Eski zamanlarda doğal mayalar yapılırdır süt ve nohutla ekşitilir yoğurt yapılırdı. Eskiden mahalle mahalle kapı kapı gezen sütçüler bulunmaktaydı günümüzde pek bu tür manzaralarla karşılaşamasak da günlük süt satan bazı mahallelerde mandıralar bulunmaktadır. Veya evlere sipariş günlük süt getiren kişiler vardır yoğurt mayalayacağımız sütümüzü buralardan günlük almamız daha doğru olur. Yoğurt mayalayacağımız sütü güzelce kaynatmak gerekli üstünü saatlerce kapalı tutmakta yanlıştır en fazla iki saat sonra açmak gerekir hiç kaşık vurmadan dolabı bekletmeliyiz yoğurdu evde kaşık kaşık yoğurt yemek isteyenler ve bunu bir türlü beceremeyenler şu an doğru adrestesiniz. Ananemin yaptığı yoğurt mayalama usulü ile sizlere yoğurt mayalamayı anlatıyorum.

Yoğurt mayalamak için gerekli malzemeler
Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

Öncelikle iki litre sütümüzü derin bir tencereye koyup kaynatıyoruz kaynamaya yakın kepçe ile hafif yukarıdan dökerek pişiriyoruz taşırmamaya özen gösterin süt birkaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan indiriyoruz. Sütü isterseniz toprak bir güvece isterseniz bor cam bir kâseye koyabilirsiniz. Yoğurdunuzu neye mayalamak isterseniz sütü ona koyup hafif soğutuyoruz. Ardından iki kaşık yoğurdun içine bir adet kesme şekeri koyup karıştırıyoruz. Yoğurdu sütün içerisine dökmeden önce sütü serçe parmağımızla kontrol ediyoruz. Parmağımızı hafif yakacak şekilde olmalı yanı dayanamayacak kadar yakıyorsa bir müddet daha soğutuyoruz. Ardından yoğurdu süte döküp iyice karıştırıyoruz. Yoğurdu mayaladığımız kabın ağzına delikli bir kevgir kapatıp üzerine de temiz bir mutfak havlusu kapatıp birkaç sofra bezi ile iyice kapatıyoruz. Kevgir ve havlu işlemi sayesinde buharlaşan sütün buharı kevgirin deliklerinden çıkmasına ve havlunun da buharı çekmesine yarayacak. Böylece yoğurdumuz fazla sulu olmayacak. Üstü kapalı şekilde 2 veya 2,5 saat bekledikten sonra yoğurdumuzun azını açıp bulunduğu yerde bir saat soğutuyoruz. Ardından buz dolabına koyduğumuz yoğurda hemen kaşık vurmuyoruz çünkü suya keser. Buz dolabında iyice soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz afiyet olsun.
" } ] }