{ "title": "Yoğurt Mayalama", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/yogurt-mayalama.jpg", "date": "19.01.2024 07:37:32", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Yoğurt mayalama: Yoğurt mutfaklarımızın ve sofralarımızın vaaz geçilmezidir. Hemen hemen herkesin severek tükettiği bir besin olan yoğurdu bir çoğumuz hazır alıyoruz. Aslında sağlıklı olan evde kendimizin yaptığı doğal yoğurttur. Gözümüzden sakındığımız küçük çocuklarımıza hazır yoğurtlar yerine evde yaptığımız yoğurtlardan yedirmemiz daha uygun olur. Hatta öyle ki günlük taze süt bulum her gün için yeni yoğurt mayalamak gerekir. Hazır aldığımız pastörize sütlerle yoğurt tutmaz tutsa da ya oranı az olduğu için çok cıvık olur. Çocuklarımız için hazır aldığımız yoğurtlar raf ömrü uzun olsun kıvamı da katı olsun diye çeşitli kimyasal karışımlar bulunmaktadır. Yoğurt mayalamak için hazır yoğurta kullanmak doğru değildir yine evde yapılmış yoğurt ile mayalamak gerekir. Eski zamanlarda doğal mayalar yapılırdır süt ve nohutla ekşitilir yoğurt yapılırdı. Eskiden mahalle mahalle kapı kapı gezen sütçüler bulunmaktaydı günümüzde pek bu tür manzaralarla karşılaşamasak da günlük süt satan bazı mahallelerde mandıralar bulunmaktadır. Veya evlere sipariş günlük süt getiren kişiler vardır yoğurt mayalayacağımız sütümüzü buralardan günlük almamız daha doğru olur. Yoğurt mayalayacağımız sütü güzelce kaynatmak gerekli üstünü saatlerce kapalı tutmakta yanlıştır en fazla iki saat sonra açmak gerekir hiç kaşık vurmadan dolabı bekletmeliyiz yoğurdu evde kaşık kaşık yoğurt yemek isteyenler ve bunu bir türlü beceremeyenler şu an doğru adrestesiniz. Ananemin yaptığı yoğurt mayalama usulü ile sizlere yoğurt mayalamayı anlatıyorum.