{ "title": "Probiyotik Yoğurt Faydaları", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/prebiyotik-yogurt-faydalari.jpg", "date": "21.01.2024 20:11:55", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Probiyotik Yoğurt Faydaları, Probiyotik ve Prebiyotik nedir, sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin olmaz ise olmazı dırlar. Bağışıklık fonksiyonları üzerine önemli bir etkiye sahiptir. Probiyotikler ve Prebiyotikler burada devreye giriyorlar. Probiyotikler, canlı bakterileri ve mayaları içerirler. Bunlar arasında en önemli bakteri laktik asittir.

Prebiyotikler, İse mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan sindirilmeyen gıda (Bir bileşke oluşturan kuvvetlerin) bileşenleridir. Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklardaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak. Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmaları ve bileşenleri tanımlamaktadır.

Probiyotik Yoğurt Yararları (Faydaları)

Marketlerdeki raflarda sıklıkla probiyotik ve prebiyotik ürünlere rastlamak mümkün. Ama doğal olarak çoğumuz ne olduğunu ne anlama geldiğini bilememekteyiz. Mikroorganizmalar (Mikrop) yaygın inancın tersine vücudumuz için bilinenin aksine her zaman zararlı değillerdir. Bağışıklık sistemimizin bir paçası olarak vücudumuzu hastalıklara karşı savunurlar, bağırsaklarımızın doğal mikroflorası (Bitki varlığı) içinde bulunurlar, sindirim sistemimizin işleyişini düzenlerler, kısacası hayatımız içinde önemli bir yerleri vardır.

Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sitemimizde bulunan ve sağlığımız için önemli ve faydalı mikroorganizmalardır. En yaygın olarak bilineni ise süt şekerini laktik aside (Laktoz) çeviren laktik asit bakterilerdir. Bu bakteriler bağırsaklarda ve birçok fermente süt ürünlerinde doğal olarak bulunurlar. Geçirdiğimiz bazı hastalıklar, alkol, antibiyotik kullanımı, stres gibi etkenler bu bakterilerin bağırsaklarda sayılarının azalmasına neden olabiliyorlar. Buda sağlığımızın bozulmasına sebep oluyor. Örnek Antibiyotik kullanımı çoğu kez ishale sebep olmaktadır, ishalin en büyük nedenlerinden biri de bu sayının azalması sonucudur. Vücut zaman içerisinde bozulan bağırsak mikroflorasını tamir eder. Günümüzde bu sürecin etkisi probiyotik gıdalarla yapılan takviye ile en aza indirilebilmektedir.

Probiyotik Yoğurt ve Süt Arasındaki Fark

Dışarıdan takviye amaçlı kullanılan probiyotik gıdalarda önemli olan husus bu bakterilerin hangi suşların (Bir bakteri veya virüsün alt türleri) yani tatsız maddelerin kullanıldığıdır. Geleneksel yöntemlerle evde yapılan yoğurt içerisinde bulunan probiyotikler sindirim sisteminde canlı kalmazlar. Takviye olarak kullanılan probiyotik süt ürünlerinde bakterilerin sindirim sistemi içinde canlı kalabilecek ve işlev görebilecek suşları yani tatsız madde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dışarıdan alınan süt ürünlerinin içerisinde kullanılan suşların, vücuttan eksilen bakterilerin yerine geçmesi gerekirken bağırsaklarda geçici koloniler oluşturarak işlev gördüğünü ileri sürmektedirler.

Probiyotik Ürünleri Hakkında Dipnot

Prebiyotikler hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse, probiyotikler insan vücudunda sindirilmeden kalın bağırsağa gelen ve kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin yani probiyotiklerin üremesine neden olur. Biz prebiyotikleri büyük ölçüde günlük hayatta tüketiyoruz. Örnek verecek olursak pırasa, enginar.

Patlıcan ve bazı baklagiller gibi lifli yiyeceklerden prebiyotikleri alırız. Bunların büyük bir kısmı karbonhidratlardır.
" } ] }