{ "title": "Nohutla Yoğurt Mayalama", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/nohutla-yogurt-mayalama.jpg", "date": "19.01.2024 07:59:38", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Nohutla Yoğurt Mayalama; Nohutla yoğurt mayalamak oldukça kolay fakat baya zaman ve sabır isteyen bir iştir. Çünkü yalnızca bir kez mayalamak ile bitmiyor yoğurdun tam yoğurt olabilmesi için en az 5 kez mayalamadan geçmesi gerekiyor. Bu sayede yoğurt nohut kokusundan da kurtulmuş mis gibi yoğurt elde edilmiş olunulur. Özellikle belirtmek gerekir ki sütün mutlaka taze süt olması gerekmektedir. Hazır süt ile yapılan ilk maya tutmayabilir. Normalde ilk mayalanan süt en az 12 saate mayalanmaz fakat bu işlemi nohutları kırarak 6 saatte düşürülebilir ve süt az olduğu için ne kadar sarılsa da yeterli olmaz.

Bütün mayalama işleminde fırından yararlanılabilir ve normal yoğurda kavuştuktan sonra temiz kalın olan bir bezi üstüne koyulur ve suyu her çektiğinde bezi sıkıp bir daha yoğurdun üstüne koyulur. Bu sayede bir de süzme yoğurt elde edilir. İstenirse bezin kenarını yoğurt kabından dışarıya sarkıtılıp altına büyük bir kâse konulmalıdır. Bu sayede yoğurdun suyu kendiliğinden kâseye süzülmüş olacaktır.

Nohutla yoğurt mayalamak için gerekli olan malzemeler
Nohut ile yoğurt mayalama nasıl yapılır?

Nohutları hafif bir şeklide kırılır. 1 su bardağı süt kaynatılır ve yoğurt mayalama sıcaklığından biraz daha sıcak olduğu zaman (Serçe parmağını sütün içerisine batırılmalı 14 saniye geçtikten sonra parmak yanıyor ise tamam anlamına gelmektedir) sütün içerisine nohutlar atılıp karıştırılmalı üstünü kapak ile kapatılıp iyi bir şekilde sarılıp fırını 100 derecede 4 dakika ısıtıldıktan sonra kapatılır ve sarılan sütü öylece fırına koyun 6 saatin ardından fırından çıkartılıp mayalanmış olan yoğurdun içinden nohutlar çıkartılır ve buz dolabına kaldırılır.

2. Aşaması için 1 su bardağı kadar sütü kaynatılmalı bu kez yalnızca mayalanmış olan yoğurttan iki kaşık yoğurdu iyi bir şekilde çırpılıp süte konulup karıştırılır aynı biçimde fırını 100 derecede 4 dakika kadar ısıtp kapatılır ve sarılmış olan sütü fırında 6 saat kadar mayalanmaya bırakılıp mayalanan yoğurdu bir daha ki mayalama işlemi için buzdolabına kaldırılır. Yoğurt mayalama her defasında normal yoğurt mayalar gibi devam edecek yalnızca sütün oranını biraz daha çoğaltarak yapılır ve her defasında yapılan mayadan 2 çorba kaşığı kadar kullanılır.

3. Aşama için 1,5 su bardağı kadar süt kullanılır. 4. Aşama için 2 su bardağı kadar süt kullanılır. 5. Aşama için 2 su bardağı kadar süt kullanılır. 6. Aşama için 1 litre kadar süt kullanılır. 7. Aşama için ise 3 kilo kadar süt kullanılır her mayalama için 2 çorba kaşığı kadar maya kullanılır ve mayalanmasının ardından fırını 100 derece 4 dakika kadar ısıtıp kapatılır. Mayalayıp sarılan yoğurdu 4 saat kadar fırında bekletilir ve ilk mayalama olmadığı için yoğurt daha çabuk bir şeklide mayalanır.

Hem sağlıklı hem de fazla güzel bir yoğurt elde edilir. Demek ki eskiden böyle bir yoğurt yapmış şeklinde düşünülür. Bu arada ilk aşamalarda kullanılan yoğurtları kesinlikle atılmamalı onların hepsini bir kaba alınıp ve yapılan hamur işlerinde kullanılır. Unutulmamalıdır ki hiş bir şeyi israf veya ziyan etmeğe gerek yoktur.
" } ] }