{ "title": "Ekşimiş Yoğurt", "image": "https://www.yogurt.gen.tr/images/eksimis-yogurt.jpg", "date": "20.01.2024 07:55:29", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Ekşi yoğurt içerisine bir miktar su ekleyin. Sonrasında yoğurdu ince bir süzgeç sayesinde süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği yer alan yoğurt amaçlı geçerlidir. Uzunca süre beklemiş yoğurda aynı yolu uygulamanın bir yararı olmayacaktır. Yemeklerimizin yakınında severek tükettiğimiz yoğurt buzdolabında dururken ekşidiyse anında atmayın. Dolabınızda olan ekşimiş yoğurtlarınızı atmayın, çökelek yapın. Elde ettiğiniz çökelek cilt mis benzeri börekler yapabilirsiniz. Yapması çok basit ve kendiniz yaptığınız amaçlı katkısız ve natürel.

Ekşi yoğurt immün sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemine destekçi oldu, birey gelişimine katkısı ise kocaman. Yoğurt, öyle ki her derde deva. Çiğ sütteki aşağı yukarı protein oranı yüzde 3 dolaylarında. Bu sebeple yoğurt doğruca mayalandığında protein oranı yüzde 4'e çıkamaz. Bu orana erişebilmek amaçlı sütün suyunun düşmesi gerek. Sütün kaynatılarak buharlaşma yöntemiyle suyunun düşmesi gereklidir ki protein ve sert madde oranları artabilsin. Nitekim ev yoğurtları bu olarak yapılmaktadır. Mutfakta çoğu şeyi çöpe atmayıp değerlendirmek işe fayda duruma getirmek gereklidir. Bazen çok miktarda edinilen yoğurt unutulur veya tüketilmez ve tadı ekşi olabilir. Ekşimiş yoğurdu da çoğunlukla ayran dışı tüketmez belli bir süre kolay değil olabilir. Ekşimiş yoğurt normal yoğurttan mühim bir değişiklik göstermez. Başka bir deyişle üretim işlemleri bir fark yoktur. Burada belirleyici meydana gelen yoğurt imalatında kullanılan kültürlerdir, başka bir deyişle mayadır. Yoğurt mayası içinde S. Thermophilus ile L. Bulgaricus bakterileri yer alır. Şunlar normal maya ya da yoğurtta birbirine eşdeğer oranlarda yer alır. Yoğurt üretim anında bu mayalar sütteki şekerden asit üretirler. Mayadaki L. Bulgaricus'un oranı arttıkça ondan üretilen yoğurtlar da daha asidik tatta olabilir. Başka bir deyişle daha ekşi olabilir. Çoğunlukla yöresel bölgelerde ya da köylerde kullanılan mayalar bu özelliktedir. Başka bir deyişle, bulgaricus'un sayısı daha fazladır. Bunun da sebebi maya ya da yoğurt hanede bekledikçe asitliği artar. S. Thermophilus asitliğe fazla miktarda sağlam olmadığından onun sayısı azalır. Bu benzeri mayalardan üretilen yoğurtlar da ekşi olabilir. Yoğurdun ekşimesinin bir başka sebebi de mayalama ya da fermantasyon müddetinin uzunca olmasıdır. Başka bir deyişle yoğurt imalatının uzunca zamanda gerçekleştirilmesidir. Bu uzunca süre anında maya bakterileri sütteki şekeri çokça aside dönüştürdüklerinden ele geçirilen yoğurt ekşi olabilir.

Ekşimiş Yoğurt Ne Türlü Değerlendirilir?

Mutfakta çoğu şeyi çöpe atmayıp değerlendirmek işe fayda duruma getirmek gereklidir. Bazen çok miktarda edinilen yoğurt unutulur veya tüketilmez ve tadı ekşi olabilir. Ekşimiş yoğurdu da çoğunlukla ayran dışı tüketmez belli bir süre kolay değil olabilir. Ekşimiş yoğurdu kek poğaça benzeri hamur işlerine katmak belki tatlarını belli bir süre değiştirebilir. Ayran yapıp tüketmekle de bitmeyecek denli fazla miktarda yoğurdunuz varsa işte sizlere muhteşem bir çözüm:
Ekşimiş yoğurdu en iyi olarak değerlendirmenin yolları lor yapmaktan geçer. Ekşimiş yoğurdu bir tencereye alıp belli bir süre sulandırın. Koyu bir ayran kıvamına gelsin. Tencereyi ocağa koyup kaynatın. Tuz eklemek isteyenler bu esnada tuzunu ilave etsinler. Uzunca süre bekleyecek meydana gelen lora tuz ilavesi edilebilir. Kaynayıp güzelce koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İyice soğuduktan ardından bez torbaya dökün ve suyunun güzelce süzülmesini sağlayın. Ekşimiş yoğurdu atmak mahaline tazecik tüketebileceğiniz iyi bir kahvaltılık lor ele geçirdik afiyet olsun.
" } ] }