yogurt.gen.tr
yoğurt

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır, Yoğurt, sütten elde edilen süt asidi (laktik asit) kültürleriye mayalanması sonucunda elde edilen pelteleşmiş, ekşimsi ve aromalı bir tada sahip süt ürünüdür. Yoğudun ilk defa ne zaman ve nasıl yapıldığına dair herhangi net bir bilgi olmaması ile beraber rivayete göre Hz. İbrahim' e melekler tarafından öğretildiği daha sonra ise babadan oğula, nesilden nesile aktarıldığı söylenmekte olsa da, Amerikada yaklaşık son 40- 50 yıldır, Aprupada 20. yüzyılın sonunda tanınmaya başladığı belirtilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 1000 yıl önce yapıldığı ve yendiği bir takım belgelerle gerçekliliğini ortaya koymuştur. Yoğurdun 1000 yıl önce de mülüman topraklarında yaşayan halkın tüketiminde olduğunu Balasagunlu Hacip ve Kaşgarlı Mahmud, ünlü olan ve asırlar öncesinde yazılmış olan eserlerinde yoğurt ismini günümüz anlamıyla kullanarak, kanıtlar günümüze kadar gelip kesin olarak ortaya sunulmasını sağlamıştır.

Günümüzde çeşitli markalar ve içeriklerde yoğurtlar ticari gıda sektörünün raflarını süslüyor olsa da halen evimizde kendi yaptığımız yoğurdun besin değerini ve lezzetini yakalayabildiklerini söyleyemeyiz.Evde yoğurt yapımı kolay ve zahmetsiz bir iş gibi görünse de çok  hassas bir işlem gerektirmektedir. Öncelikle çiğ ve taze olan sütü bir tencere yardımı ile ocakta kaynatırız. Sütün üzerinde kaynamaya başlı olarak oluşan köpürme olduğunu gördüğümüz an ocağı kapatırız. Tenceremizin içerisindeki kaynattığımız sütü doğal şekilde soğumaya bırakırız. Zaman zaman sütümüzü kontrol etmemiz gerekmektedir. Süt ne çok soğuk olmalıdır nede çok sıcak olmalıdır. Bunun kontrolünü çok eski bir yöntem olara bilinen ve en ideal yöntem olan serçe parmak yöntemi ile yapabiliriz. Temizliğinden emin olduğumuz serçe parmağımızın ilk boğumuna kadar olan kısmı kaynatıp soğumaya bıraktığımız sütün içerisine daldırmalıyız. Serçe parmak kontrolü ile daha önce kaynattığımız sütün ara sıcaklıkta yani ılık dediğimiz orta sıcaklıkta olduğunu fark ettiğimiz an, bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurdumuzu koyalım (biz buna günümüzde damızlık yoğurt demekteyiz) ve hafif ılımış olan sütümüzden ekleyip yoğurt ile eklemiş olduğumuz sütü kasemiz de karıştırarak özleştirelim. Bu karışımı ılımış ve mayalanmaya hazır olan sütümüzün içerisine aktaralım, Tenceremizin kapağını kapayıp, tenceremizin etrafını kalın bir örtü ile yani battaniye ve ya yün bir tekstil parçası ile sarıp mayalanmasını bekleyelim. Kış aylarında cok kalın olması açısından bir kaç kat sarmamız yoğurdumuzun kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Yaz aylarında ise kış aylarında yapılan sarmal işleminin aksine daha az kalın bir sarmalama gerçekleştirmemiz gerekir. Aksi halde yoğurdumuz sıkı ve kat kat sarılırsa yaz ayı hava şartlarında dolayı yoğurdumuz sulanarak kıvam bozukluğu ve lezzet kırılması ile sonuçlanacaktır. Sarıp, mayalanmaya bıraktığımız yoğurt tenceremizi yaklaşık 3 saat sonra kontrol edelim.

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

. Fakat bu kontrol esnasında herhangi bir sarsma ve sallama olmamalıdır. Yoğurdumuz mayalanmaya başlamış ise yine sarsmadan tekrar kapağını kapayıp, örtüsüz şekilde buzdolabına yerleştirelim. buz dolabında yaklaşık 6 saat sonra yoğurdumuzun mayalandığını göreceğiz.

Yoğur mayalamak için kullandığımız damızlık yoğurdumuzu hazır olan yoğurttan kullanmayı daha kaliteli bir ev yoğurdundan kullanırsak çok daha lezzetli bir yoğurt mayalamış olacağız. Yoğurdumuzu illaki tencerede veya bakır kapta yapmak zorunda değiliz, cam bir kavanozda yada cam borcamda da yoğurt mayalayabiliriz. Kimi yöre halkı yoğurt mayası olarak kullanacakları damızlığı yoğurt değilde tereyağı olarak tercih ediyorlar. Bu tercih, yapılan yoğurdun daha sarı, daha kıvamlı ve tadının daha keskin olmasını sağlamaktadır.

Evde yoğurt yapımı özellikle işlem görmemiş sütten yapıldığı ve oluşum sürecinde hiç bir mekanizmanın içerisine sürülmemesinden kaynaklı daha vitamin ve mineral bakımından zengin olmaktadır. Evde yoğurt yapımını en çok tercih edenler; diyet yapanlar, çocuklu aileler ve ilerlemiş yaşta olanlar olmak üzere yaygın şekilde yaş farkı gözetmeksizin tüketmektedirler.


 Evde yoğurt yapmanın püf noktalarını sıralamak gerekirse;

  • Keçi, koyun gibi küçük baş hayvanlardan elde edilen süt ile yoğurt mayalamamız daha sert bir yoğurt mayalamış olmamızı sağlar.
  • Hazır süt ile mayalanmaya bıraktığımız yoğurdumuz istediğimiz sonucu vermeyebilir, bu nedenle günlük süt üretimi yapan mandıralardan veya köylerde bu işi yaparak geçim sağlayan kişilerden taze süt temin etmeliyiz.
  • Eğer yağlı süt kullanılır ise yoğurdumuz daha iyi tutar ve daha çabuk mayalanır.
  • eğer mayalanma işlemini diyet dönemi için yapacak olursak tek bir büyük kap yerine küçük kaplarda, diyet listemizdeki tüketim durumumuza göre mayalamamız daha sağlıklı ve yoğurdumuzun daha mineral- vitaminli tüketilmesini sağlayacaktır.
  • Eğer sütünü yoğurt yapımında kullanacağımız hayvan çok yeşillik yemiş ise veya daha fazla süt vermesi açısından besicileri tarafından sütü daha hızlı oluşturması için süt arttıran yemlerle besleniyorlar ise yoğurdumuz daha cıvık olacaktır.
  • Her yeni mayaladığımız yoğurdu tüketime başlamadan önce, diğer sefer mayalama işleminde kullanacağımız damızlık yoğurdumuzu bir kap içerisinde buzluğumuz da muhafaza edelim ki yapacağımız yoğurt tıpkı yaptığımız yoğurt kadar lezzetli ve tatlı olsun. Buzdolabının buzluğunda sakladığımız damızlığı yoğurt mayalamaya başlamadan 2- 3 saat önce çıkarıp çözülmesini beklemeliyiz.
  • Kalan yoğurdumuz fazla sulanmış ise, temiz bir bez torbanın içerisine döküp, ağzını sıkıca bağlayıp, yüksek bir yere asıp süzülmesini sağlayarak süzme yoğurt yapabileceğimizi unutmayalım. 

Yayınlanma Tarihi : 15.02.2016 12:15:18

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bebek İçin Yoğurt Çorbası

Bebek için yoğurt çorbası, Bebekleriniz için en sağlıklı besin, anne sütüdür. Fakat altıncı aydan sonra, yavaş yavaş ek gıdalara geçmelisiniz. Bu ek gıdaların en önemlisi, çorbalardır. Altıncı aydan sonra, bebek için yoğurt çorbas...

Yoğurdun Faydaları

Yoğurdun faydaları, yoğurt dünya genelinde çok yaygın bir şekilde tüketilen besin maddeleri arasında yer alır. Çok eski yıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış, adeta bir yaşam iksiri olarak tanımlanmıştır. Evde mayala...

Yoğurt Kaç Kalori

Yoğurt Kaç Kalori, Bir kase yoğurt kesenin büyüklüğüne göre 84 ve 36 şeklinde değişir. Yoğurt içindeki protein ve minerallerden dolayı cildi parlatır ve şişkinliği giderir. Aynı zamanda karnı tok tutar. Metabolizmayı temizleme öze...

Yoğurt Ve Karbonat Maskesi

Yoğurt Ve Karbonat Maskesi, cildi hassas olmayan her cilt yapısına uygun olan kişiler kullanabilir. Tüm insanlar açısından ciltleri çok önemlidir bu yüzden hafta da bir uygulanması uygundur aksi taktirde cilt bozulabilir ve aşınab...

Diyet Yoğurt

Diyet yoğurt, zayıflamak isteyen birçok kişi tarafından özellikle ara öğün gıdası olarak tercih edilmektedir. Yoğurt, tam bir protein deposudur. Bu besin değerleri ile vücutta kas oluşumuna yardımcı olmaktadır. Böylece kilo ver...

Yoğurt Faydaları

Yoğurt faydaları, aslında sayılamayacak kadar çoktur. Fakat özellikle bazı faydaları insan vücudunda çok önemli sorunların giderilmesinde ya da önlenmesinde etkili olduğu için ayrıca farklı bir önemi bulunmaktadır. Yoğurdun faydal...

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır

Yoğurt tatlısı nasıl yapılır, konusu özellikle değişik tatlar denemeyi sevenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yoğurt tatlısı her ne kadar basit gibi görünen bir tarif olsa da bazı noktalara dikkat etmediğin...

Ev Yapımı Yoğurt

Ev Yapımı Yoğurt,  Bugünkü yapacağımız menü içinde yoğurt  var. Doğal, temiz, katkı maddeler içermeyen ev yoğurdu yapıyoruz. Bu tarifimiz yedi kişilik bir aile için yapılıyor. Şimdiden denemeye başladınız bile. Ev Yapımı Yoğurt iç...

Bebeklere Yoğurt Çorbası

Bebeklere yoğurt çorbası tüm annelerin bebeklerinin 6. ayına gelmesi ile birlikte hazırladıkları besleyici ve doyurucu çorbalar arasında yer alıyor. Çocuğunuzun doymaması gibi bir sıkıntı yaşama riskini de ortadan kaldırmanıza ola...

Yoğurt Nasıl Mayalanır

Yoğurt nasıl mayalanır, yoğurt girmeyen ev yoktur sanırız. Son zamanlarda yoğurdun evde mayalanması oldukça revaçta. Bu nedenle hanımlar yoğurt ihtiyaçlarını görmek için, kendileri mayalamaya başladı. Genellikle herkes yoğurt maya...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yoğurt, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018